Mimari&Tasarım

Pratik Bayram Temizliğine Dair İpuçları

pratik bayram temizliğine dair ipuçları

Gittikçe yaklaşan bayramla birlikte her sene yapılan bayram temizliğinin de vakti geliyor. Evin her köşesini temizlemek için bir gününüzün tamamını ayıracak zamanınız olmayabilir. Çalışıyor olabilir veya özel işlerinize zaman ayırıyor olabilirsiniz. Yaşam düzenine uygun daha pratik çözümler gerekiyorsa sizin için hazırladığımız adımlarla artık bayram temizliğini oldukça kolay bir şekilde bitirebilirsiniz. Evin her alanını içinize sinecek şekilde istediğiniz gibi temizlemek için günlere yaymanız daha faydalı olacaktır. Eğer pratik bayram temizliği için sadece bir gün ayırabiliyorsanız bu durumda ailenizdeki diğer kişilerden yardım istemeniz gerekebilir. Aksi takdirde yorucu ve uzun bir gün sizi bekliyor olacak. Aynı zamanda evinizin büyüklüğü ve kaç kişi yaşıyor olduğunuz da iş yükünüzü etkileyebilir. Evinizin bölümlerini temizlik sırasına koymak, işlerinizi yaparken planlı olmanıza imkân sağlar ve yapılacakları kolaylaştırır. İlk önce temizlik yaptıktan sonra kullanmayacağınız ve bu sayede dağılmayacak odaları veya alanları temizlemelisiniz. Yatak odanız ya da çalışma odanız pratik bayram temizliği yapacağınız ilk odalar olabilir. Banyo ise temizlemeniz gereken son alan olmalıdır. Aynı zamanda halılarınızı yakın bir zamanda yıkatmadıysanız bayram temizliği öncesi yıkamaya vermeli ve halı yıkatmayı da temizliğe dâhil edebilirsiniz. Bunun yanı sıra temizlik malzemeleri olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Bu yüzden pratik bayram temizliği esnasında ekstra iş çıkmaması için evdeki malzemeler önceden kontrol etmeniz gerekir. Eğer eksikler varsa satın almanız faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra çelik kapı temizliğini de unutmamalısınız. İnsanlar genellikle ev içerisine odaklandıkları için dış kapıyı unutabiliyorlar.

Pratik Bayram Temizliği Nasıl Yapılır?

Pratik bayram temizliğinde farklı alanlar ve yüzeyler için çeşitli temizleyicilere gerek vardır. Ayrıca uzun zamandır birikmiş olan yağ, kireç ve su lekesi gibi kirleri çıkarmak için ovalamak yerine kirlerin yumuşamasını sağlayacak ürünler kullanabilirsiniz. Bu iş için derz temizleyici, cam temizleyici, ahşap silici, yağ çözücü gibi farklı ürünleri kirli alanlara uygulayarak temizlikten önce bu bölgeleri yumuşatıp daha sonra kolayca temizleyebilirsiniz. Pratik bayram temizliği için yaptığınız öncelik sırasına göre bölgeleri temizleyeceğiniz zaman kirleri hızlıca çıkarabilirsiniz. Bu sayede hem işinizi çabuk yapmış olursunuz hem de daha az yorulursunuz.

Dağınıklığı Toplayın

Evdeki eşyalarınızın olması gereken yerde konumlandırılmaları odanızda düzeni sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca düzenli bir oda daha temiz gözükeceği için temizlemesi de daha rahat olur. Ev içinde olması gereken her eşyanın sınıflandırması iyi yapıldığı zaman temizliği parçalara bölebilirsiniz. Bunu yapabilmek için temizliği yapacağınız vakitten bir gün evvel bütün odaları genel bir şekilde toplayarak iş gününün daha hızlı geçmesini sağlayabilirsiniz. Böylece pratik bayram temizliği düşünüldüğü kadar yorucu olmaz.

Temizlik Sırasını Belirleyin

Evinizdeki eşyalarınızda bir düzen sağladıktan sonra diğer odaları da ayırarak öncelik sırası belirlemelisiniz. Bu sırayı oluştururken ilk olarak evde mutfağı temizleyerek başlayabilirsiniz. Daha sonra yaşam alanlarıyla devam ederek en son aşamada banyo ve lavaboları bitirebilirseniz odaları sırayla tamamlamış olursunuz. Pratik bayram temizliği için işlere başlamadan önce süpürme, daha sonra toz alma ve son olarak yerleri silmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede toz dağılmamış olur. Ve temizlediğiniz alanları tekrar kirletmemiş olursunuz. Tabi ki bayram temizliğinde diğer detayları da dikkate almalısınız. Bu detayları değerlendirmek için yazımızda yer alan önemli noktaları atlamamanızı öneririz.

Halıları Kaldırın

Detaylı bir temizlik için gerektiğinde odanızda yer alan halıların altını da temizlemeniz gerekir. Her bir halıyı tek tek kaldırmakla uğraşmak yerine temizliğe başlamadan önce bütün halıları kaldırmalısınız. Vaktiniz varsa onları da yıkayabilir ya da halı temizleme şirketlerine halılarını teslim edebilirsiniz. Bu sayede temizlik sırasında sizi tekrar uğraştırmamış olurlar. Dolayısıyla süpürme ve silme işlemlerini daha kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Pencereleri Temizleyin

Pratik bayram temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken bir noktada pencere temizliğidir. En dış kısımdan iç tarafa doğru temizlemeniz gereken pencere çerçevelerini ve camları unutmamak önemlidir. Cam ve ayna gibi su izi kalan yüzeyleri kimyasal bir temizleyici ile sildikten sonra nemli bir bezle silebilirsiniz. Daha sonra da kuru bezle nemi alabilirsiniz. Pencereleri temizlerken farklı bezler kullanmak tüm işlemler için daha faydalı olacaktır. Bunun dışında panjurlarınız yoksa yağmurlu zamanlarda pencereleri silmek yağmur damlaları nedeniyle camlarda iz kalmasına sebep olur. Ayrıca güneşli ve aşırı sıcak havalarda da pencereleri silmek doğru bir uygulama olmayacaktır. Çünkü silmiş olduğunuz camlar hızlı kurur. Cam sildiğinizde sürekli iz kalıyor diye şikâyetçi oluyorsanız bunun nedenlerinden biri fazla güneşli ve sıcak havalarda pencere temizliği yapmaktan kaynaklanabilir. Camların tozla kaplanması hem kötü bir görüntü oluştururken hem de pencere silme işlemini de zor hale getirebilir. Bu yüzden temizliğe başlamadan ilk önce pencere üzerindeki ve kenarlardaki tozu almak daha yararlı olacaktır. Camların iç bölümünü nemli bir bez yardımıyla dışını ılık suyun içerisine daldırdığınız ve sudan arındırdığınız fırçayla silerek tozlardan arındırabilirsiniz. Bu kısımdan sonra pencere temizleyici ürünlerinizi ile silmeye başlayabilirsiniz. Pratik bayram temizliği esnasında sildiğiniz camlarınız ışıl ışıl görünmeli ve silme işlemini yaparken pencerelerde çizilme gibi söz konusu durumlar meydana gelmemelidir. Bu nedenle seçeceğiniz temizleme ürünü oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse krem ürünler camlarınızın çizilmesine ve pencerelerde iz kalmasına neden olabilir. Marketlerde satın alacağınız temizleme ürünleri ile camlarınızı tertemiz bir hale getirmeniz mümkündür. Bunun dışında kendin yap temizleme ürünlerini de kullanabilirsiniz. Pratik bayram temizliğinde pencereleri unutmamak gerek, pencere temizliği için üretilen bezler silme aşamasında izleri çıkarabilmeyi ve kurulama kısmında iz bırakmadan pencereleri temizleyebilmenizde size yardımcı olabilir. Aynı zamanda bu bezlerin dışında pencereleri silmek için eskimiş pamuklu giysileri ve camları kurulamak için gazete kâğıdını kullanabilirsiniz. Etkili bir pencere temizliği için bazı ipuçları aşağıdaki gibidir;

  • Daha önceden söylediğimiz gibi, cam silme işlemi öncesinde camları tozdan arındırmak işinizi hızlandıracağı gibi iyi bir temizlik yapmanıza da fayda sağlayabilir.
  • Hazırladığınız veya satın aldığınız temizlik ürünleri ile pencere çerçevelerini silmeyi unutmayın. İlk olarak yukarıdaki çerçeveleri silebilir ve sonra camlarla aynı hizada olanları da camları silerken halledebilirsiniz. En aşağıdaki çerçeve ise temizleyeceğiniz son kısım olmalı.
  • Pencereleri silme ve kurulama işlemini yaparken yukarıdan aşağıya doğru ve küçük dairesel hareketler ile yapabilirsiniz.
  • Pencerelerin iyi kurulandığından emin olmalısınız. Hafif nemli kalmış camlar dahi bez izi oluşumu için müsaittir.
  • Özellikle üst katlardaki pencereleri silmek oldukça zor ve riskli olabilir. Peki, ulaşılması zor olan camları nasıl silmelisiniz, bunun için pencere silici aparatlardan yardım almanızı tavsiye ederiz. Mıknatıslı ve çift taraflı silme aparatları pratik bir biçimde camlarınızı temizlenmesini sağlayacaktır.

Perdeleri Yıkayın

Pratik bayram temizliği için şimdi de sıra perdelerin yıkama işlemine geldi. Temiz perdeler bir alanın ferah ve güzel görünmesini sağlarken aynı zamanda bulunduğu odayı aydınlatır. Çok fazla uğraşmak istemiyorum ve kısıtlı zamanım var diyorsanız kısa programda perdelerinizi yıkayıp bekletmeden ıslak bir şekilde asarsanız perdeleriniz kırışmaz ve odanızı şahane kokar. Bu sayede temizlik hissi her yere yayılır.

Mutfağınızı Temizleyin

Pratik bayram temizliğinin olmazsa olmazı mutfak temizliğidir. Sirke ve su ile hazırlayacağınız temizleyici ürününüzle mikrodalga, su ısıtıcısı, fırın içi ve kahve makinesi gibi ürünlerdeki kalıntıları kolayca temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda temizliğe başlamadan önce sirkeli suyu bu yüzeylere yayarak yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.

Dış Kapınızı Kirlerden Arındırın

Evin her köşesini temizlediniz ama bir noktayı unutmamanız gerekiyor. O da her gün kullandığınız ve dışarıdaki tozlara maruz kalan dış kapı. Hazırladığınız temizlik ürünüyle dış kapınızı da temizliği bitirmeden önce güzelce silin. Ve tertemiz evinizin keyfini çıkarın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir